rode paprika

Afbeelding: rode paprika

Groentes zijn ontzettend belangrijk voor een gezonde voeding en een paprika is hier een goed voorbeeld van. Deze vruchtgroente (familie van de pepers) is verkrijgbaar in verschillende kleuren en varianten. De bekendste kleurvarianten zijn: rood, geel en groen. Daarnaast zijn ze ook (in mindere mate) verkrijgbaar in oranje, wit paars en bruin. De kleur van de paprika veranderd tijdens het rijpingsproces. Paprika’s zijn voornamelijk afkomstig uit landen rond de middellandse zee, maar worden ook in Nederland in kassen gekweekt.

Bereidingswijze van paprika’s

Paprika’s zijn prima rauw te eten, maar zijn op andere manieren klaar te maken: gebakken (3 minuten), gekookt (8 minuten) of bijvoorbeeld gegrild. Dit maakt paprika dan ook een veelzijdig product. Het is heerlijk door salades, wokgerechten, als paprikasoep of als lekkere saus. Daarnaast is het ook een echte snackgroente, omdat je het overal wel bij kunt eten. Het is goed om te weten dat een paprika niet snel té gaar of té rauw is. Paprika’s zijn dus erg veelzijdig en gemakkelijk klaar te maken.

Een paprika is rijk aan vitamines

Om te beginnen hebben paprika’s dus veel vitamines. Zo zit er veel beta-caroteen in een paprika. Je lichaam slaat deze beta-caroteen op en zet het (wanneer nodig) om in vitamine A. Deze vitamine is goed is voor het gebit, de huid, maar in het bijzonder voor de ogen. Vitamine A helpt de ogen goed te kunnen zien. Er wordt beter onderscheid gemaakt tussen lichte en donkere kleuren. Dit zorgt ervoor dat we dikte kunnen zien, dat we kunnen timen en eigenlijk gewoon goed kunnen functioneren. Als u kampt met een vitamine A tekort dan zult u dit gelijk merken aan een beperking van het gezicht.

Vitamine C

Daarnaast bevatten paprika’s ook veel vitamine C, wat bevorderlijk is voor een gezonde weerstand. Wilt u paprika’s eten vanwege de vitamine C, kies dan voor de rode variant. De rode hebben namelijk twee maal zoveel vitamine C dan groene paprika’s. Een groene paprika bevat 71 mg vitamine C, een gele 114 mg en een rode 150 mg. Deze waarden gelden voor rauwe paprika’s. Ga je ze eerst koken dan verliezen ze ook wat aan deze waarden.

Ook bevatten paprika’s weinig calorieën, geen vet en juist veel vezels, waardoor het een uitstekende groente is om te eten als u wilt afvallen. Deze vezels dragen bij aan een goede spijsvertering. Ook vitamine B1, B2, B6 en E zijn terug te vinden in deze groente. Naast vitamines heeft je lichaam ook mineralen nodig om allerlei processen in je lichaam goed te laten verlopen. Mineralen zijn ook volop terug te vinden in paprika. Wat dacht je van calcium, kalium, magnesium en ijzer. Neem je een zoete puntpaprika dan krijg je ook nog eens een goede hoeveelheid foliumzuur binnen.

Voedingswaarden

Ongeveer 200 gram groente per dag is de norm. Om een goede balans te kunnen vinden wordt aanbevolen om 1 keer per week paprika’s te eten. Kies de overige dagen voor een andere groente. Paprika’s zijn wel gezond, maar eet er dus zeker niet veel van. 100 gram paprika bevat ongeveer 24 calorieën. Als we kijken naar de overige voedingswaardes van een rauwe paprika dan zien we dat deze als volgt verdeelt is:  2,1 gram aan voedingsvezel, 3,8 gram koolhydraten, 2 gram eiwitten en zo’n 92 gram aan water.

Paprika’s hebben al de eerder genoemde gezondheidsvoordelen. Eigenlijk kunnen we dus wel stellen dat paprika’s gezond zijn en goede aanvulling zijn op voeding, omdat ze een bron zijn van vitamines en mineralen. Bovendien zijn ze op verschillende manieren te bereiden en heeft elke paprika zijn eigen smaak en eigenschappen. Varieer dus en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *